Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach, a czosnek na tarce o małych oczkach. Lekko rozgrzewam oliwę na patelni. Najpierw wrzucam czosnek i podsmażam go lekko, około 1 minutę. Następnie wrzucam marchew mieszam z czosnkiem i dodaję sos sojowy. Wszystko duszę około 5 minut. Na koniec dodaje pieprzu i kolendry, mieszam wszystko i zostawiam na około 2 minuty, żeby smaki się połączyły. I już, to wszystko. Gotowe.
Kandyzowane marchewki Młode marchewki- kwintesencja wiosny. Ten przepis podbija ich słodycz, nadaje skórce chrupkości. Połączenie ich ze świeżym/mrożonym tymiankiem, albo rozmarynem sprawiło, że na pierwsze marchewki z wiosennej ziemi, czekam całą…
Ani to gazpacho, ani salmorejo. Moja, bardziej polska wersja hiszpańskich chłodników. Wyszły około 3 przepyszne porcje! Czego potrzebuję? 4 średniej wielkości pomidory 250 ml passaty pomidorowej dwa ogórki gruntowe jeden ogórek…