Przepis na około 10 prostych i szybkich w przygotowaniu racuchów. Latem z malinami, jeżynami, jagodami a jesienią z jabłkami, gruszkami, żurawiną. Smakują na ciepło i na zimno. Są bardzo uniwersalne i smaczne!
Łączymy mąkę, z jogurtem, jajkiem, sodą i solą. Mieszamy. Odstawiamy na 5/10 min. Dodajemy wybrane dodatki. Mieszamy. Wlewamy niewielką ilość oliwy na patelnię. Smażymy racuchy i zajadamy 💙
Wskazówki
W tym przepisie najlepiej sprawdza mi się mąka owsiana, i orkiszowa. Uda się też na zmielonych płatkach owsianych czy orkiszowych. Jeśli jednak chciał(a)byś użyć innej np. bezglutenowej to pamiętaj, że konsystencja ciasta powinna być mniej więcej podobna do gęstej śmietany. Kombinuj, zachęcam. 🙂 Owoce- nie sprawdzą się tutaj mrożone. Polecam dodać owoce jagodowe, starte jabłko, gruszkę, granat. Pasują polane miodem, masłem orzechowym, lub połączone razem na sos. Aż mi ślinka pociekła na samą myśl!
Kandyzowane marchewki Młode marchewki- kwintesencja wiosny. Ten przepis podbija ich słodycz, nadaje skórce chrupkości. Połączenie ich ze świeżym/mrożonym tymiankiem, albo rozmarynem sprawiło, że na pierwsze marchewki z wiosennej ziemi, czekam całą…
Ani to gazpacho, ani salmorejo. Moja, bardziej polska wersja hiszpańskich chłodników. Wyszły około 3 przepyszne porcje! Czego potrzebuję? 4 średniej wielkości pomidory 250 ml passaty pomidorowej dwa ogórki gruntowe jeden ogórek…