Zdrowy zachwyt

Przepis na około 10 prostych i szybkich w przygotowaniu racuchów. Latem z malinami, jeżynami, jagodami a jesienią z jabłkami, gruszkami, żurawiną. Smakują na ciepło i na zimno. Są bardzo uniwersalne i smaczne!

Czego potrzebuję?

  • mąki owsianej/orkiszowej (1 szklanka 300 ml)
  • opakowanie jogurtu (300 ml)
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • Składniki dodatkowe: owoce (dwie garstki),słodzidło, u mnie cukier kokosowy (około 1 łyżka), cynamon, ekstrakt waniliowy.

Jak zrobić?

Łączymy mąkę, z jogurtem, jajkiem, sodą i solą. Mieszamy. Odstawiamy na 5/10 min. Dodajemy wybrane dodatki. Mieszamy. Wlewamy niewielką ilość oliwy na patelnię. Smażymy racuchy i zajadamy 💙

Wskazówki

W tym przepisie najlepiej sprawdza mi się mąka owsiana, i orkiszowa. Uda się też na zmielonych płatkach owsianych czy orkiszowych. Jeśli jednak chciał(a)byś użyć innej np. bezglutenowej to pamiętaj, że konsystencja ciasta powinna być mniej więcej podobna do gęstej śmietany. Kombinuj, zachęcam. 🙂 Owoce- nie sprawdzą się tutaj mrożone. Polecam dodać owoce jagodowe, starte jabłko, gruszkę, granat. Pasują polane miodem, masłem orzechowym, lub połączone razem na sos. Aż mi ślinka pociekła na samą myśl!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *