Zdrowy zachwyt

Kandyzowane marchewki

Młode marchewki- kwintesencja wiosny. Ten przepis podbija ich słodycz, nadaje skórce chrupkości. Połączenie ich ze świeżym/mrożonym tymiankiem, albo rozmarynem sprawiło, że na pierwsze marchewki z wiosennej ziemi, czekam całą zimę właśnie po to, żeby zachwycić się ich smakiem. Przepis najlepiej smakuje z młodych marchewek i świeżych ziół, ale jeśli nie masz takich w domu, niech nie powstrzyma Cię to od wypróbowania tego dania! Możesz użyć późnych marchewek z dodatkiem suszonych ziół- będzie mniej aromatycznie, ale też smacznie. Marchewki warto kupić razem z nacią, którą podczas przygotowania odcinamy. Z naci zrobimy smaczne pesto, jednak problem jest taki, że wychodzi go bardzo dużo, co ciężko przejeść w przypadku, gdy kochasz ten przepis tak jak ja!

Czego potrzebuję?

  • Marchewki z nacią (tyle na ile masz ochotę)
  • Miód do posmarowania marchewek
  • Kilka gałązek tymianku, rozmarynu, lub tego co masz i pasuje Ci do stworzenia tego przepisu.
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Jak zrobić?

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Odetnij nać (możesz zużyć ją później do przygotowania pesto, lub bulionu) od marchwi zostawiając około 5-10 cm gałązek. Wyszoruj marchewki z nadmiaru piasku (wg mnie najwygodniejsza jest do tego szczotka). Na papier do pieczenia wyłóż przygotowane marchewki, posmaruj cienką warstwą miodu, polej oliwą z oliwek. Oprósz solą i pieprzem. Na górę ułóż kilka gałązek ziół. Piecz około 40 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *