Zdrowy zachwyt

Czego potrzebuję?

  • szklanka (250ml) opłukanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • duża szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • duża szczypta soli
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Jak zrobić?

Wszystkie składniki prócz wody umieszczamy w blenderze. Włączamy blender i powoli wlewamy wodę do momentu aż uzyskamy kremową konsystencję.


Wskazówki

Jeśli planujesz jeść pastę przez kilka dni- przełóż pastę do słoiczka i trzymaj zamkniętą w lodówce do około 5 dni. Jeśli planujesz zjeść ją od razu- przełóż hummus do miski, polej olejem i posyp ulubionymi dodatkami.

Jeśli pasta nie blenduje się łatwo, pomóż sobie sylikonową szpatułką bądź łyżką. Przemieszaj całość i wróć do blendowania.

 

Jeśli masa będzie zbyt gęsta i pomimo zabiegu ze szpatułką pasta wciąż będzie grudkowata dodaj odrobinę wody.

 

Przekładając hummus do miski koniecznie polej go np oliwą, olejem z wiesiołka lub dyniowym, posyp dodatkami. Np. Uprażonym sezamem, mieloną papryką, kminkiem, świeżą i pokrojoną natką pietruszki, kolendry. Ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia.

 

Świetnym pomysłem jest też dodanie do masy np natki pietruszki, bazylię, melisę, miętę, kilka plastrów ugotowanego buraka, suszonych pomidorów. Tutaj znów ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *