Wszystkie składniki prócz wody umieszczamy w blenderze. Włączamy blender i powoli wlewamy wodę do momentu aż uzyskamy kremową konsystencję.
Wskazówki
Jeśli planujesz jeść pastę przez kilka dni- przełóż pastę do słoiczka i trzymaj zamkniętą w lodówce do około 5 dni. Jeśli planujesz zjeść ją od razu- przełóż hummus do miski, polej olejem i posyp ulubionymi dodatkami.
Jeśli pasta nie blenduje się łatwo, pomóż sobie sylikonową szpatułką bądź łyżką. Przemieszaj całość i wróć do blendowania.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta i pomimo zabiegu ze szpatułką pasta wciąż będzie grudkowata dodaj odrobinę wody.
Przekładając hummus do miski koniecznie polej go np oliwą, olejem z wiesiołka lub dyniowym, posyp dodatkami. Np. Uprażonym sezamem, mieloną papryką, kminkiem, świeżą i pokrojoną natką pietruszki, kolendry. Ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia.
Świetnym pomysłem jest też dodanie do masy np natki pietruszki, bazylię, melisę, miętę, kilka plastrów ugotowanego buraka, suszonych pomidorów. Tutaj znów ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.
Kandyzowane marchewki Młode marchewki- kwintesencja wiosny. Ten przepis podbija ich słodycz, nadaje skórce chrupkości. Połączenie ich ze świeżym/mrożonym tymiankiem, albo rozmarynem sprawiło, że na pierwsze marchewki z wiosennej ziemi, czekam całą…
Ani to gazpacho, ani salmorejo. Moja, bardziej polska wersja hiszpańskich chłodników. Wyszły około 3 przepyszne porcje! Czego potrzebuję? 4 średniej wielkości pomidory 250 ml passaty pomidorowej dwa ogórki gruntowe jeden ogórek…