Na każdym pomidorze, od podstawy nacinamy krzyżyk. Ponacinane wkładamy do miski i zalewamy gotującą wodą po sam czubek. Czekamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Do naczynia blendera wkładamy ogórki gruntowe, kiszoniaka, ugotowaną kaszę jaglaną, 4 ząbki czosnku, oliwę, sól. Zalewamy passatą, oliwą i wodą z kiszoniaków.
Kiedy woda wystygnie, zdejmujemy skórkę z pomidorów, powinna bezproblemowo odchodzić.
Pomidory bez skórek wrzucamy do reszty składników i blednujemy do uzyskania kremowej masy. Gotowy chłodnik wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Zachwycaj się!
Wskazówki
Przepis jest przygotowany na około 3 porcje. Jeśli chcesz,
żeby danie było pełnowartościowe i jeszcze bardziej sycące- do chłodnika możemy
dodać ugotowane jajko, polać oliwą. Idealna byłaby hiszpańska szynka jamón, ale
nie jest ona łatwo dostępna w Polsce. W tej sytuacji dorzuć po prostu inną
suszoną szynkę dostępną w Polsce. Jeśli nie jesz mięsa ani jaj, fajnym pomysłem
będzie wrzucenie ciecierzycy. Można ją przypiec/podsmażyć, żeby była chrupiąca.
Kandyzowane marchewki Młode marchewki- kwintesencja wiosny. Ten przepis podbija ich słodycz, nadaje skórce chrupkości. Połączenie ich ze świeżym/mrożonym tymiankiem, albo rozmarynem sprawiło, że na pierwsze marchewki z wiosennej ziemi, czekam całą…
Pyszne, mięciutkie, smakują na świeżo i następnego dnia. I na zimno, i na ciepło. Idealne do pracy, na drogę, czy na piknik. Wychodzi około 11 placuszków. Czego potrzebuję? dwie cukinie (około…