Zdrowy zachwyt

Ani to gazpacho, ani salmorejo. Moja, bardziej polska wersja hiszpańskich chłodników. Wyszły około 3 przepyszne porcje!

Czego potrzebuję?

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • dwa ogórki gruntowe
  • jeden ogórek kiszony
  • około 200g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wody z ogórków kiszonych
  • niezobowiązujące dodatki: jajo, szynka, ciecierzyca

Jak zrobić?

Na każdym pomidorze, od podstawy nacinamy krzyżyk. Ponacinane wkładamy do miski i zalewamy gotującą wodą po sam czubek. Czekamy do ostygnięcia.

 

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Do naczynia blendera wkładamy ogórki gruntowe, kiszoniaka, ugotowaną kaszę jaglaną, 4 ząbki czosnku, oliwę, sól. Zalewamy passatą, oliwą i wodą z kiszoniaków.

 

Kiedy woda wystygnie, zdejmujemy skórkę z pomidorów, powinna bezproblemowo odchodzić.

 

Pomidory bez skórek wrzucamy do reszty składników i blednujemy do uzyskania kremowej masy. Gotowy chłodnik wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

 

Zachwycaj się!

Wskazówki


Przepis jest przygotowany na około 3 porcje. Jeśli chcesz, żeby danie było pełnowartościowe i jeszcze bardziej sycące- do chłodnika możemy dodać ugotowane jajko, polać oliwą. Idealna byłaby hiszpańska szynka jamón, ale nie jest ona łatwo dostępna w Polsce. W tej sytuacji dorzuć po prostu inną suszoną szynkę dostępną w Polsce. Jeśli nie jesz mięsa ani jaj, fajnym pomysłem będzie wrzucenie ciecierzycy. Można ją przypiec/podsmażyć, żeby była chrupiąca.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *